Zelfbeeld

Zelfbeeld = de manier waarop je naar jezelf kijkt.
Als je in de spiegel kijkt zie je je eigen reflectie. Dit is je spiegelbeeld, hetgeen wat anderen van jou zien als ze naar je kijken. Als we het over zelfbeeld hebben, praten we over de manier waarop jij naar jezelf kijkt, wat jij van jezelf vindt, welke gedachtes je daarbij hebt en wat je daarbij voelt. Het zelfbeeld is voor andere mensen niet te zien. Zo kan iemand die onzeker over komt juist een heel positief zelfbeeld hebben en iemand die heel zelfverzekerd overkomt, juist op een hele negatieve manier naar zichzelf kijken. Het zelfbeeld wordt gevormd door wat je meemaakt, door hoe andere mensen naar jou kijken en wat zij over je zeggen. Deze positieve en/of negatieve ervaringen zorgen ervoor dat jij op een bepaalde manier naar je zelf kijkt en over jezelf denkt. 

– Een positief zelfbeeld maakt dat je op een positieve manier naar je zelf kunt kijken, je weet waar je goed in bent, waar je kwaliteiten liggen en hoe je die kan benutten. Je hebt een goed gevoel over jezelf. Je weet dan goed wat je wilt, kunt en handelt daar ook naar. 
– Een negatief zelfbeeld maakt dat je op een negatieve manier naar je zelf kijkt, je kunt denken dat je nergens goed in bent, je hebt vaak ook geen goed beeld over je eigen kwaliteiten en zet deze dan ook niet voldoende in. Je kan ook onzeker zijn over hoe je overkomt op anderen en hoe je er uit ziet. Wanneer deze gedachtes heel sterk aanwezig zijn, hebben ze invloed op je leven. Dit komt doordat onzekerheden er voor zorgen dat je dingen niet meer wilt/kunt doen, of het gaat jou manier van handelen bepalen. 

Het zelfbeeld bepaald hoe jij omgaat met uitdagingen in het leven.
Ga je een uitdaging aan of juist uit de weg?
Met een positief zelfbeeld zal je die uitdaging sneller aangaan met het idee, “Dit komt helemaal goed, ik ga ervoor”. Met een negatief zelfbeeld heb je de kans dat je de uitdaging links laat liggen met het idee, “Dit komt nooit goed met mij, ik ben niet goed genoeg”.

Welke uitdagingen kan je tegen komen in combinatie met (een negatief) zelfbeeld:

– Gepest worden 
– Slechte cijfers halen
– Het idee hebben dat je dom bent
– Jezelf niet belangrijk vinden
– Jezelf niet goed genoeg vinden
– Je anders voelen
– Het gevoel hebben het nooit goed te kunnen doen
– Moeilijk vinden om contact te maken
– Snel verdrietig zijn
– Snel boos worden (vaak op jezelf)
– Je niet begrepen voelen
– Te diep nadenken over dingen
– Je grenzen niet goed aangeven
– Fixed mindset hebben,
– Jezelf te dun of te dik vinden
– En nog veel meer

Er is bij OEKA Coaching veel kennis in huis over het zelfbeeld, daardoor kunnen we ondersteunen op het gebied van:

– Uitleg geven over wat positief en negatief zelfbeeld is en samen uitzoeken hoe dit bij jou werkt. 
– Hoe gaan je om met jou zelfbeeld en hoe ervaar je die in combinatie met de uitdaging die dit met zich meebrengt.
– Samen uitzoeken hoe het zelfbeeld bij jou tot stand is gekomen, 
– Vast zittende overtuigingen omzetten naar groei mogelijkheden
– Ondersteuning bieden bij de uitdagingen die voortkomen vanuit het stuk zelfbeeld 

Binnen OEKA Coaching gaan we uit van de kracht en mogelijkheden die jij in je hebt. We streven er dan ook naar om uit te zoeken waar vanuit het zelfbeeld ontstaan is en gaan hiermee aan de slag.
We gaan op zoek naar kwaliteiten en sterke punten in jou en proberen deze sterker te maken. Zodat jij positiever naar je eigen zelfbeeld leert kijken en leert hoe je negatieve gedachtes om kan zetten naar positieveren gedachtes.