Uitleg voor jongeren

  • Wanneer je (samen met je ouders) contact met mij opneemt, gaan we eigenlijk al gelijk een beetje van start. In een kort telefoon gesprek maken we kennis met elkaar en vertel je in het kort waar je tegen aanloopt, welke uitdagingen er op jou pad liggen. Aan het eind van dit gesprek nemen we samen de beslissing of je bij mij op het juiste adres bent. Als dat het geval is maken we een afspraak voor een intakegesprek.
  • Het intakegesprek zal ongeveer 1,5 uur duren, dit kan bij mijn in de praktijk zijn, maar ook bij jou thuis. Ik zal je vooraf een intakeformulier sturen via de email, dit formulier kun je samen met je ouders of alleen invullen. Deze bespreken we dan tijdens het intakegesprek. Soms is het fijn als je ouders daar ook bij aanwezig zijn. Het intakegesprek is bedoeld voor het vaststellen van de hulpvraag en de thema’s die er spelen. Aan het eind van de intake maken we samen een beslissing of je met mij de zoektocht/reis wilt aangaan om met de hulpvraag aan de slag te gaan. Je ouders moeten in deze fase toestemming geven dat ik jou mag gaan helpen bij deze zoektocht.
  • Daarna vind de verdiepingsfase plaatsvinden, hierin leer ik jou nog beter kennen. Het helpt mij en jou om meer helderheid te krijgen in hoe diep/ver de uitdaging reikt. In deze fase zal ik ook de reis en de bestemming helder krijgen. De weg die we bewandelen om er te komen zal afhangen van jou eigen bereidheid de zoektocht aan te gaan.
  • Als we de verdieping met elkaar afsluiten, hebben we meer zicht in hoelang we denken nodig te hebben om de uitdaging een positieve draai te geven. Ik heb geen kant en klare oplossingen, iedereen is anders, elke ondersteuning is anders, de verandering zal dan ook vanuit jou eigen innerlijke ik komen. Soms komt het voor dat we een tweede verdiepingsfase nodig denken te hebben.
  • Vanaf nu zal ik samen met jouw, vanuit mijn praktijk aan de slag gaan. Deze fase heet de werkfase. In bijeenkomsten van een uur, zal jij jouw eigen weg gaan bewandelen met mij aan je zijde, de uitdagingen onderzoeken, kwaliteiten leren (h)erkennen en inzetten. Gemiddeld zijn daar 4 tot 6 bijeenkomsten voor nodig, maar langer en/of korter komt ook voor.
  • Na de werkfase komt de afrondingsfase. In deze fase evalueren we de reis/ontdekkingen die je hebt gemaakt, waar sta je nu, kan je zelf verder of zijn er nog andere uitdagingen/kwaliteiten die we samen willen verkennen/versterken. Vanuit de antwoorden op die vragen kijken we samen of het wenselijk is om nog een paar sessies toe te voegen of het traject af te ronden. In deze beslissing zijn je ouders ook betrokken.
  • Wanneer we met elkaar tot de conclusie komen dat jij het zonder mijn ondersteuning verder kan, zullen we in een laatste bijeenkomst de successen vieren.
  • Na de afronding sta je er niet gelijk helemaal alleen voor ik blijf op de achtergrond bereikbaar voor vragen, het kan namelijk zomaar zijn dat je op een later moment nog vragen hebt of behoefte hebt aan  een ondersteuningsgesprek.