Wat is Kinder/Jongeren Coaching nou eigenlijk?


Bij het opgroeien hoort ook wel een beetje dat je soms wat minder lekker in je vel zit en dat je tegen uitdagingen of problemen aanloopt. Dit is helemaal niet erg, maar als zo’n situatie langer duurt, kan het zijn dat je vast loopt of je denkt dat alles zwaar is en er niets meer goed gaat. Je kan dan verdrietig, boos of angstig worden en dat is helemaal niet prettig. Dan kan het helpend zijn om naar een coach te gaan om weer op een fijner spoor te komen.

Maar wat doet zo’n coach dan:
Ik bied ondersteuning op het gebied van ontwikkeling, gedrag en opvoeding, maar ook voor uitdagingen rondom pesten, faalangst, hoog sensitiviteit, hoogbegaafdheid, autisme, zelfbeeld, enz… kun je bij mij terecht. 
Bij coaching gaat het om een kortdurende en laagdrempelige ondersteuning met een positieve insteek. Ik werk oplossingsgericht en minder vanuit de uitdaging, maar ga uit van wat wel goed gaat en hoe je dat in kan zetten om het moeilijkere gedeelte aan te kunnen.

We kijken naar jou kwaliteiten en mogelijkheden. We gaan daar naar op zoek, versterken deze en leren jou hoe je die kan inzetten, zodat jij je beter/zekerder gaat voelen. Keuzes kan maken die voor jou passend zijn om met de uitdaging om te gaan. We kijken ook of er mensen in jou netwerk zijn, bij wie je kunt oefenen met dat wat je hebt ontdekt. Als het nodig is om te kijken naar een stukje verwerking van een uitdaging/probleem, omdat het wat dieper geworteld zit, gaan we daar ook mee aan de slag. Wanneer jou uitdaging moeilijk te verwoorden is, omdat je nog niet zo goed weet waar iets door komt, gaan we daar samen naar op zoek. We werken samen op een leuke manier aan jou doelen, die we met elkaar opstellen, je ouders zijn hier (vaak) ook bij betrokken. Dit doen we niet alleen maar met praten, maar ook door te doen. Dit kan op een creatieve manier ingevuld worden, we kunnen de natuur in, werken vanuit de praktijk ruimte, creatief aan de slag gaan of zelfs met behulp van een paard werken aan jou doelen en kwaliteiten. 

Een coach lost niet de uitdaging of probleem voor jou op, maar helpt jou te leren dat zelf te doen.

Soms komt het voor dat we samen niet met de uitdaging/probleem aan de slag kunnen, omdat deze niet binnen mijn expertise valt als coach,  dan zal ik  je doorverwijzen naar iemand die daar gespecialiseerd in is.

 

Wat we bij OEKA Coaching niet doen: 

* we doen geen testen, 
* we stellen geen diagnose, 
* we plaatsen je niet in een hokje,
* geven we geen kant en klare oplossingen,
* we gaan jou zeker niet veranderen, 
* je hoeft niet stil te zitten,
* we denken niet in problemen,
* we werken niet vanuit de boeken,
* we zeggen het woordje moeten niet vaak,
* we (ver)oordelen niet,
* je er alleen voor laten staan,
* dingen kapot maken. 
 

Wat we bij OEKA Coaching wel doen: 

* werken we aan zelfvertrouwen,
* versterken we je zelfbeeld,
* mag je zijn wie je bent,
* luisteren we naar elkaar,
* zoeken we samen naar oplossingen,
* zoeken we naar je kwaliteiten,
* versterken we je kwaliteiten,
* behouden we je eigenheid, 
* Ondersteunen Elk Kind Anders, 
* maken we gebruik van de natuur,
* zetten we soms een paard in als hulpcoach, 
* zetten we een uitdaging om naar iets positiefs,
* we zijn creatief.