Visie van OEKA Coaching

Als kindercoach merk ik dat je pas echt verbinding kan maken, als je iemand zich veilig kan laten voelen, door oordeelloos te zijn. Je kan dan kwaliteiten naar boven halen en sterker maken, door te luisteren, vragen te stellen en tot nadenken aan te zetten. Daarvoor moet je meebewegen, maar ook richting geven en houvast. Je werkt met wat er is en bent dan ook echt in samenwerking. Bij OEKA Coaching werk ik vanuit versterking, van wat er vanuit de basis al in het kind of de jongere zit. Daarnaast vind ik het mooi om kinderen en jongeren in ontwikkeling te zien vanuit innerlijke motivatie. Dat heeft namelijk de meeste kans van slagen.
 
Daarom is mijn uitgangspunt ook altijd: Samen met het kind (ouders en omgeving) en Ondersteun Elk Kind Anders.
Gewoonweg omdat geen enkel kind hetzelfde is en recht heeft op zijn eigenheid, vanuit positiviteit en kracht. Zo kan het zich ontwikkelen tot krachtige volwassene.
 
Dit is ook waarin ik geloof. In samenwerking met het kind/de jongere, de ouders en omgeving. Anders bereik je niet het punt waar je wilt komen. Als je een kind of jongere tegen zijn/haar zin in of met opgelegde opdrachten en eisen wilt helpen, kom je niet ver. Veiligheid, vertrouwen, interesse, stabiliteit, liefdevol zijn, oordeelloosheid en openheid zijn daarin voor mij sleutelwoorden. Als coach (bege)leid ik zodat de ander ervaart regie te hebben over zijn/haar eigen proces en groei. Ik ben er om sturing te bieden en te onderzoeken welke wegen/methodes daar het beste bij passen.
 
Een uitdaging is pas een probleem als je het als probleem ervaart. Ik denk dan ook liever niet in problemen, maar noem dit liever uitdagingen die ons gegeven zijn. Soms zijn die erg lastig en maken ze ons onstabiel of ongelukkig, maar in elke uitdaging zit een les, groeimogelijkheid en kwaliteit om ons sterker en veerkrachtiger te maken. Ik ga samen met kinderen of jongeren op ontdekkingsreis, we gaan op zoek naar de puzzelstukjes die hen bezig- en/of tegenhouden, maar ook naar waar zij kracht uit putten, waar zij blij van worden en wat zij nodig hebben. Zij kunnen dan in hun eigen kracht komen te staan en met meer zelfvertrouwen hun pad bewandelen. Ik vind het daarbij erg belangrijk dat de eigenheid behouden blijft. Ik wil hen niet veranderen, maar de mogelijkheid geven een gelukkigere versie van zichzelf te worden.